tiistai 16. kesäkuuta 2020

Kystakontrolli

Ajattelin vähän tiivistää viime aikaista päivitystahtia ja kirjoitella heti perään tämän kesän toiseksi suurimmasta hoitoihin liittyvästä jännitysmomentista, eli siitä miten kävi keväällä havaittujen kystien kanssa.

Tänään pääsin taas vierailemaan lisääntymislääketieteen yksikössä Tilkassa, kun ultrassa katsottiin mitä kohtuun kuului keskenmenon jälkeen ja olivatko kystat kaikonneet. Kystat olivat ilmeisesti verikystia, eli käytännössä pakkautunutta verta, jotka voisivat myös aiheuttaa pahimmillaan kunnon kipua. Minulla ei tuntunut juurikaan mitään oireita, mitä nyt joskus nipisteli munasarjoissa (tämähän voi johtua muistakin syistä) ja kerran muistan yhden ikävän, hetkellisen pistävän kivun vatsassa. Ultrassa havaittiin kystien hävinneen, mikä onni! Nyt on taas sama tilanne päällä tuolla alhaalla, kuin ennen raskautta ja keskenmenoa. Back to square one...

Yksi juttu, joka saattaa tuoda jälleen kapuloita meidän IVF-hoitoonpääsyn rattaisiin, on kilpirauhasarvot. Kävin nimittäin parisen viikkoa sitten Synlabin kautta ottamassa raskautta suunnittelevan verenkuvan, koska tuntui että on jo niin kauan kun mitään arvoja tutkittiin hoitoihin liittyen (se oli keväällä 2019), ja halusin vegaanina tietää syönkö oikein ja ovatko kaikki arvot kunnossa raskautta ajatellen. Minulla on aiemmin ollut matala ferritiini, jota olen yrittänyt nostaa rautatabletteja syömällä. Nyt verikokeen tulos oli muuten hyvä, kaikki arvot olivat viitearvoissa paitsi yllättäen kilpirauhasarvo ei. Kohonnut TSV-arvo viittaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, jossa minulla ei ole koskaan ennen ollut mitään häikkää, paitsi nyt, kun raskautta yrittäessä olisi niin tärkeää, että se olisi kunnossa. :( Vertasin arvoa kevään 2019 tulokseen ja se oli noussut miltei 3 yksikkö (1,8 -> 4,6). Kuumotti tässä kohtaa ja laitoinkin heti aiheesta kysymystä Hoitopolun kautta. Ja viestin seurauksena lääkäri määräsi jatkotutkimusta, eli uutta tsekkausta pukkaa, kun käyn heinäkuun alussa mittauttamassa kilpparin uudestaan. Oireita minulla ei ole ollut, esimerkiksi väsymys voisi olla yksi kilpirauhasen vajaatoiminan merkeistä. Eli jos nyt hyvin kävisi, olisi korkeammassa arvossa kyse vain hetkellisestä vaihtelusta. Ja jollei ole, minulle määrätään lääkitys ja arvot pitää saada kuntoon ennen IVF-hoidon aloittamista. Huoh, tämäkin vielä... kivinen on tie!

Nyt puistojoogaamaan vähän parempaa mieltä tähän iltaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä kommentti!