torstai 8. lokakuuta 2020

Tunnelmia kahden ultrakäynnin jälkeen

Ihana, kun kerrankin on jotain muuta kuin negatiivista kerrottavaa. :) Täällä on toinen ivf-hoitokierros käynnissä ja viime päivinä ollaan jännäilty sitä, miten munasolut lähtevät kasvamaan. Jännitys oli sen takia kova, kun ensimmäisessä ivf:ssä meillä tuli niin huonosti munasoluja (7 folllikkelia, joista vain kolmen sisältä löytyi munasolu, joista yksi oli kypsä).

Kun vuoto odotetusti alkoi viime viikolla maanantaina, sain klinikalta ohjeena pistää ensimmäisen stimulaatiopistoksen, joka oli tällä kertaa Elonvaa, ja jota pistettiin vain kerran ennen ensimmäistä ultraa. Progynova loppui samaan päivään, kun kierto alkoi. Sen jälkeen ohjelmassa oli odottelua perjantaille asti, jolloin kävin ultrassa. Verrattuna pitkän kaavan ifv-hoitoon, on aika tuntunut tässä lyhyessä kaavassa kuluvan huimaa vauhtia eteenpäin. 

Ultrassa tuli kivoja uutisia, kun follikkeleita näkyi 7+8 (kooltaan 7-10mm), eli tuplasti enemmän kuin edellisellä kerralla (!!!). Selvästi jotain oli tehty oikein, kun saatiin näin paljon parempi tulos. Toki lääkäri toppuutteli, että ei tietenkään jokaisen sisällä ole munasolua, ja näistäkin vain osa kypsiä. Kertoi silti olevansa "varovaisen optimistinen".  

Ultrakäynnillä sovittiin seuraavista stimulaatiopistoksista, aloitin jo samana päivänä Menopur-pistokset viiden päivän ajan, yht. 1200mg annos (300-300-300-150-150 päiville jaettuna). Lisäksi jarruna pistettiin neljänä iltana Fyremadelia. Menopur on jauhosta ja nesteestä kotioloissa sekoitettava pistos, se oli suuri ero Gonaliin verrattuna, mutta sekoittelu tehtiin vain kertaalleen ensimmäisenä päivänä. Kaksi pistosta illassa tuntui pienesti vatsanahassa, mutta meni oikein sujuvasti ja kivuttomasti. Ulkoistin pistokset miehelle, Fyremadel oli siitä vähän tylsä pistos, että sen piikki oli vähän isompi kuin muissa tähän asti käytetyissä lääkkeissä. 

Toinen ultra oli eilen keskiviikkona ja menin sinne huomattavasti rennommalla mielellä, olihan taustalla jo tieto, että lääkkeet olivat tepsineet. Uutiset senkun paranivat: nyt ultrassa näkyi huimat 10+7 follikkelia, kooltaan 14-19 mm. Eli olivat kasvaneet hienosti ja tullut vielä pari lisää. Jee! 

Irrotuspiikkejä lääkäri pohdiskeli ja määräsi lopulta kaksi eri merkkistä piikkiä otettavaksi keskiviikkona (kun punktio perjantaina). Pregnyl piti taas itse sekoittaa, meni jo rutiinilla, Gonapeptyl puolestaan tulee esitäytetyssä ruiskussa. Taas eri pistokset kuin viime hoidossa. Oikeastaan kaikki käytetyt lääkkeet ovat olleet eri kuin ekassa ivf:ssä. Jos ymmärsin oikein, lääkäri määräsi kaksi irrotuspiikkiä vastaamaan siihen viime hoidon haasteeseen, että kypsiä munasoluja oli vain yksi seitsemässä follikkelissa. Kun selitin kotona miehelle, että mitä irrotuspiikillä on tekemistä munasolujen kypsyyden kanssa, en kyllä keksinyt, en tajunnut sitä kysellä lääkäriltä joka kovasti touhusi pohtiessaan sopivia pistoksia ja niiden ajoituksia. Ei tosiaan tuntunut, että mennään jollain samalla kaavalla (kuten julkisella), vaan tilanne arvioitiin tarkoin ja tehtiin sen perusteella valintoja. 

Nyt jännätään vielä huomiseen punktioaamuun, ihan aamusta aikasin alkaa toimenpide (mun pitää olla paikalla jo klo 7.15 :D). Tuumasin klinikalla, että hyvä vaan aloittaa ajoissa, on myös ohi nopeammin. Miehen näyte kerätään purkkiin jo kotona, kun koronavarotoimien takia eivät mielellään ota ylimääräisiä ihmisiä klinikalle. 

Ehkä hauskin yllätys oli se, kun kuulin että saamme jo ylihuomenna LAUNTAINA kuulla, miten solut ovat lähteneet jakautumaan. Olin mielessäni varautunut maanantaihin, kun en olettanut, että edes yksityisellä puolella olisi labra lauantaina auki. Aivan mielettömän hienoa, sitten joko surraan tai iloitaan jo lauantaina uutisista. Ja toki jännääminen ei siihen lopu, kun solujen pitää jaksaa labraolosuhteissa viisipäiväisiksi. 

Tällä kierroksella on ollut ilo asioida apteeksissa, nimittäin ekan ivf:n lääkkeiden oston yhteydessä Kela-katto meni rikki korvattavissa lääkkeissä, joka tarkoittaa sitä että saan loppuvuoden ajan kaikki korvattavat reseptilääkkeet hintaan 2,5e. Se tunne, kun on ostamassa monen sadan euron lääkkeitä muutamilla euroilla. :S Kukkaro tykkää, kun ultrista ja punktiosta tulee ihan riittävästi laskua. Jos oltaisi odotettu tammikuulle, jolloin olisi päästy jatkamaan julkisella hoitoja, olisi lääkkeet maksanu taas maltaita. 

Ensi yöstä tulee varmaan levoton, kun stressaan sitä että ei vaan nukuta pommiin vahingossa. Itse toimenpide ei enää jännitä, kun sen on jo kertaalleen kokenut. Koitan olla myös jännäämättä liikaa tuloksia, mutta olisihan se ihana saada enemmän kuin yksi kypsä munasolu viljeltäväksi...


4 kommenttia:

 1. Ihan mahtavia uutisia! Siellä onkin varmaan jo punktiokin ohi. Pidän peukut pystyssä, että nyt saatte hyvän saaliin. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Emma! <3 Saaliiksi tuli 11 munasolua, niin iloisena täällä kun kerrankin joku asia onnistui :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huippu saalis! Jännitän täällä mukana keskiviikon tulosta! <3 kuulostaa kyllä nyt todella lupaavalta. Ja kyllä täytyy todeta, että siellä yksityisellä tunnutaan tekevän todella mahtavasti näitä, ei ole mitään liukuhihna kamaa.

   Poista
  2. Ihana kun myötäelät näitä vaiheita <3 Yksi blastokysti odotti siellä klinikalla meitä ja se siirrettiin. :) Muista alkioista ei vielä tiedä miten kehittyvät, tulispa vaikka edes yksi pakkaseen!

   Poista

Jätä ihmeessä kommentti!